top of page

1/6/2023: Aquest estiu, Foc Off!

A Rural Planet sabem que solament hi ha una manera de canviar les coses; i és fent-ho tots junts. Per aquest motiu que ens sumen a la campanya d'aquest estiu per tal de prevenir els incendis forestals.

202306 Foc Off.JPG

Una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys

La campanya forestal d’enguany està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos sense precedents. Aquest fet, sumat amb l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada. 

Aquest 2023, els Bombers de la Generalitat han treballat en 2.766 incendis de vegetació (agrícola, forestal i urbana), un 11% més que l’any 2022 (2.484 incendis) i un 35% més que fa dos anys (2.038 serveis). Alhora, la xifra d’hectàrees cremades fins a 28 de maig és també la més alta dels darrers deu anys, amb 875 hectàrees. Només el 2012 hi va haver més incendis i superfície cremada.

Segons dades dels Agents Rurals, en un 96% dels incendis forestals aquest 2023 hi ha intervingut el factor humà (ja sigui per negligències, accidents o incendis intencionats), i només un 4% s’ha originat per causes naturals.

Des d’inicis d’any fins ara, a tota Catalunya,hem tingut 118 dies amb alguna comarca a nivell 1 del Pla Alfa. És una xifra de rècord, notablement per sobre de l’anterior rècord de l’any 2012, amb 94 dies. Alhora, aquest 2023 també és l’any amb més dies amb alguna comarca a nivell 2, amb 62 dies, per sobre dels 36 dies de l’any 2016. Pel que fa al nivell 3 del Pla Alfa, enguany s’ha activat ja dues vegades, fora de campanya forestal. 

Les trucades al telèfon d’emergències 112 per alertar d’incendis forestals, o bé perquè patien alguna situació de risc fruit d’un foc forestal, no han deixat d’augmentar els darrers cinc anys, amb l’única excepció de l’any 2020, en temps de la malaurada pandèmia.

El 2021 s’arriba a superar les 29.000 trucades i el 2022 s’arriba a superar les 32.000 trucades. Enguany, anem camí de tornar a superar totes les xifres històriques. Tot i que gener i febrer van ser uns mesos en què la xifra va ser inferior a la de 2022, els mesos de març i abril, per contra, superen tots els registres en mesos en què encara no s’ha iniciat l’època de l’any més intensa pel que fa a risc d’incendi, triplicant les xifres dels mateixos mesos de l’any anterior.

01/12/2022: Rural Planet amplia l'oferta educativa a primària: 
"Els grans incendis forestals"

El passat dijous, 1 de desembre Rural Planet realitza una assemblea amb els deledats/des de l'escola per tal de tractar aquesta problemàtica tan real i actual: “Els grans Incendis Forestals”. Amb aquest esdeveniment, donem el toc de sortida a aquesta nova activitat que Rural Planet ofereix a totes les escoles que hi puguin estar interessades. 

Foren 14 alumnes de tota l’escola, 2 delegats/des verds de cada aula de P5 a 6è, els que van participar en l'assemblea conjuntament amb la Coordinadora Verda de l’Escola, Isabel Sànchez (a la que hi estem molt agraïts per la seva col·laboració) i dos representants de Rural Planet, Irene Lázaro i Lídia Cugat. 

Quin és l'objectiu principal? Que els nens i nenes aprenguin que els camps de cultiu treballats i els boscos nets, són el millor tallafoc natural.

En què consisteix aquesta activitat?

Rural Planet dona el toc de sortida de la jornada fent una presentació amb notícies locals i reals d’aquest estiu passat, vinculades amb els incendis forestals. L’objectiu de les quals és sensibilitzar i crear consciència als nens i nens que els incendis es poden iniciar al costat de casa. Seguidament, es mostra el mapa de “risc d’incendi forestal a Catalunya” i explica el perquè Alforja està ubicada a una zona classificada com “alt risc d’incendi”.

A continuació, els nens i nenes amb molts coneixements i altament participatius creen un mural donant resposta a la pregunta: Quines són les causes que hi hagi tants incendis forestals? Un cop acaben la seva exposició que, per cert, va ser molt interessant i enriquidora, Rural Planet, continua la presentació conduint als nens i nenes a allò que ens preocupa, l’abandó dels terrenys cultivats i dels boscos de Catalunya. 

Formacio_ambiental.png

Quan l’ambient ja està calent (mai millor dit), passem a les dinàmiques anomenades “Tallers”, pensats per tal que els nens i nenes puguin treballar amb grups més petits les següents propostes: 

  • Quines conseqüències tenen els incendis 

  • Com podem evitar-los 

Us deixem aquí una mostra del material gràfic utilitzat:

En aquest cas, els tallers s’estructuren amb 4 grups formats per nens i nenes de diferents edats on, amb l'ajut del material gràfic, els nens/es arriben a unes conclusions donant resposta a les dues reflexions anteriors. Ens va semblar sorprenent i emotiu com nens i nenes d’edats compreses entre els 5 i 11 anys, poden raonar sobre aquesta problemàtica i donar-hi respostes tan encertades. 

Continuant amb la presentació i a punt de finalitzar, els hi vam mostrar dos vídeos. Un que mostra la diferència entre un camp de cultiu cuidat i un d’abandonat (i com aquests últims col·laboren al desenvolupament i propagació d’un incendi), i un altre (link), que ensenya com els camps cultivats són el millor tallafoc natural i, per tant, col·laboren al fet que un incendi pugui controlar-se més fàcil i ràpidament i no acabi essent un gran incendi. 

Eduacio_Ambiental_Escoles.jpg

Ja per finalitzarl’activitat, els nens i nenes van escoltar amb atenció i curiositat un conte, amb un final feliç, sobre una olivera abandonada i que gràcies a la seva padrina va poder sobreviure a un gran incendi. 

Si sou una escola, mare, pare o tutor/a legal, i voleu que Rural Planet vingui a la vostra escola, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres: info@ruralplanet.org 

15/10/2022:  Celebrem el Dia Internacional de les Dones Rurals

01 Rural Planet.jpg

A Rural Planet posem en valor i donem visualització a les dones del món rural.

Per aquest motiu, us volem presentar una dona increïble que per opció personal va decidir tirar endavant el negoci familiar a Vinebre, un poble petit de la Ribera d'Ebre: Noemí de Molí de Rué

"Hem d'exigir que el preu dels productes al mercat no estigui per davall del preu de cost per què a lo únic que ens condueix aquesta situació és a l'abandonament de la pagesia i de les seves terres"

Coneixem a Noemí de Molí de Rue:

1. Com va començar la teva relació amb el món rural, en especial, amb el món del vi? Com va sorgir el projecte?

He nascut i crescut a Vinebre, petit poble rural de la Ribera d’Ebre, per això tret de l’època d’estudis superiors el meu dia a dia sempre ha estat en un món rural, i en una família dedicada a elaborar i comercialitzar vins i olis fruit de les seves terres i de les produccions d’altres pagesos. Per tant el món del vi sempre ha estat present a casa meva i des de sempre vaig imaginar-me tirant endavant el negoci de la família, per tant puc dir que he aconseguit el meu desig, tot i que el camí mai és fàcil i tampoc com l’imagines en moltes ocasions. El suport de la família i l’entorn han ajudat moltíssim.

2. Quin és el teu objectiu com a dona rural i enòloga?

Ens toca posar en valor el món rural, el seu entorn, la feina moltes vegades no valorada que hi fa la gent que el treballa i sobretot que es valori el producte que obtenim com toca. Hem d’exigir que el preu dels productes al mercat no estigui per sota del preu de cost per què a lo únic que ens condueix aquesta situació és a l’abandonament de la pagesia i de les seves terres.

Necessitem que les administracions no posin tantes traves, estem carregats de burocràcia i de prohibicions.

Noemi 1.jpg

3. Com definiries el teu dia a dia, sent una dona rural?

Tinc dies més intensos i llargs i altres més tranquils, hem defineixo en ocasions com “xica para todo”, podeu trobar-me a l’oficina fent papers, a l’agrobotiga servint vi, al celler embotellant, al camp en temps de verema, connectada a l’ordinador en alguna reunió o amb el cotxe amunt i avall. Ser polivalent ha sigut una ventatja per adaptar-me a les situacions.

4. Amb quines dificultats i desafiaments t'has hagut d'enfrentar? Si n'hi ha hagut.

Penso que les dificultats que jo m’he trobat i em trobo haurien sigut les mateixes si hagués estat un home per tirar endavant la meva feina.

Dona Rural.jpg

5. Com creus que evolucionarà la situació de la dona en el món rural?

Cada vegada som més visibles, ens hem agrupat en una associació, l’Associació de Dones del Món Rural, ens permet està connectades i intercanviar impressions, fer accions conjuntament, cursos i també trobades.

6. Com creus que pot millorar la situació del sector primari?

Com deia anteriorment posant en valor lo que es fa, regulant els preus i fent veure al consumidor per què paga el què paga quan compra 1 litre de llet per exemple.

Necessitem fer molta pedagogia i apropar-nos al públic final.

7. Quin consell donaries a les dones joves que vulguin dedicar-se a una activitat agrària?

Que lluiten pel seu somni amb totes les seves forces però sempre tenint present que la nostra collita està al ras i depenem de la pluja, de les gelades, de les calors,.... factors que encara que vulguem no podem controlar i que fan que dos més dos mai siguin quatre.

17/06/2022: Jornada educativa a l'escola Josep Fusté d'Alforja 

Gràcies a la col·laboració de l'Escola Verda Josep Fusté d'Alforja (Tarragona), Rural Planet explica la importància de la pagesia i dels arbres als nens i nenes de P4.

seguts.jpg

Estem molt contents d'haver pogut gaudir d'una jornada amb els més petits de l’Escola Josep Fusté d’Alforja! Ells són el futur de la societat i creiem crucial ensenyar-los-hi d'on venim i transmetre'ls el respecte cap al medi ambient a través del foment de l'activitat agrària.

 

Dintre del marc d'activitats i jornades a les Escoles Verdes, l'objectiu principal és fomentar l'educació responsable i conscient, a traves d'unes activitats didàctiques en les que tractem d'apropar l'activitat agrària i el món rural als nens i nenes.

La jornada s'inicia amb una petita presentació de l'Associació i seguidament s'explica la importància de la pagesia a la nostra societat i de com cuidar l'entorn i els arbres.

A continuació, vam anar al pati a gaudir d'una activitat de ioga, anomenada "Un dia de pagès". On a través del ioga es mostra l'activitat diària d'un pagès/a. Si ens voleu veure fent ioga al pati de l'escola --> https://fb.watch/eO673QNARJ/

Per finalitzar la jornada, vam fer “la caseta de l'arbre” amb pals de gelat per tal que els nens/es puguin penjar-la al seu arbre preferit.

 

Molt agraïts a l'escola Josep Fusté d'Alforja per donar-nos aquesta oportunitat, i en especial a la mestra, Marta Coll, per la seva implicació i motivació. També a tots els nens i nenes que es van mostrar molt participatius durant tota la jornada. Els més petits de casa ens han donat molta energia positiva!


No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres si com a mare, pare o escola us agradaria que anem a l'escola del vostre fill/a a dur a terme aquesta activitat. 

Apadrinar Olivo.jpg

08/06/2022: El DiariMés publica un article sobre el nostre projecte

"Oliveres que busquen padrins": així titula el DiariMés Tarragona l'article que publica amb motiu de donar-nos a conèixer i explicar el nostre projecte social i solidari a la societat...

 

A l'article es detalla com fer-ho per apadrinar una olivera, a més dels principals objectius que defineixen el projecte: donar suport a l'activitat agrària, dinamitzar les zones rurals i preservar el paisatge que ens envolta.

A l'era en què vivim, hi ha poques persones que es vulguin dedicar a la pagesia, i les que queden, han de fer esforços immesurables per tirar endavant i viure de la terra i dels camps. Amb Rural Planet, donem suport a aquelles persones que desitgen continuar treballant els camps a través de l'apadrinament dels arbres.

 

Si vols llegir l'article sencer -->  DiariMes 

Apadrinar Arbol.jpg

01/04/2022: Participem a la jornada Connecta:
innovació, talent i ruralitat

Empren Rural.jpg

I aquí estem! La Lídia i la Irene a l'estand de Rural Planet!

 

El passat 1 d’abril, vam tenir l'oportunitat de presentar el nostre projecte a la Jornada Connecta, organitzada per la Diputació de Tarragona al Seminari “Centre Tarraconense”.

 

Aquesta jornada tenia com a principal objectiu donar visibilitat a la comunitat emprenedora del territori mitjançant un espai de trobada i networking. Va ser un punt de trobada dels diferents actors vinculats amb l'Ocupació i Emprenedoria del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i del Baix Penedès: startups, empreses, persones inversores, entitats públiques i privades, comunitat universitària i, en general, a tota la ciutadania.

 

La jornada va arrencar amb dues xerrades inaugurals on vam poder escoltar a l'emprenedor Bosco Soler, fundador del primer coworking online Sin Oficina i a Ricard Faura, tecno antropòleg i cap de Servei d'inclusió i Capacitació Digital a la Generalitat de Catalunya.

 

També hi va haver un espai d'estands, on vam poder exposar els nostres productes i serveis i donar-nos a conèixer a tot el públic assistent. A més, ens esperava el concurs de pitch, on vam haver d'exposar el nostre projecte en tan sols un minut!

 

La finalitat del pitch era transmetre els objectius del projecte a tots els oients, en definitiva, mantenir les zones rurals i gaudir de l'entorn natural però ben cuidat i de qualitat.

 

És una realitat que des d'uns anys enrere la massa forestal a Catalunya s'ha anat incrementant i, en conseqüència, són provocats grans incendis forestals extensius. Rural Planet vol aportar el seu granet de sorra, incentivant els terrenys cultivats, ja que és el millor tallafoc natural.

 

Tanmateix, volem conservar els pobles i les zones rurals per la societat del present i pels que ens succeiran en un futur. Donem suport a la pagesia catalana, incentivant l'economia de proximitat i garantint la sostenibilitat del planeta.

Diputacio de Tarragona.jpg
bottom of page